گیاهشناسی پسته

خصوصیات گیاهشناسی پسته

پسته‌ يك‌ ميوه‌ گرمسيری است‌ ، که بصورت درخت يا درختچه می باشد. درخت یا درختچه پسته دارای برگ‍های مركب شانه ای است و هربرگ يك جوانه جانبی را در برمی‌گيرد.

اكثر جوانه‌های جانبی به گل آذين اوليه مبدل می‌شوند و يك محور اصلي را تشكيل می‌دهند كه در سال بعد خوشه پسته را توليد می‌كنند. بنابراين اين خوشه‌های پسته به صورت جانبی بر روی شاخه يكساله می‌شوند .

و از نظر گياهشناسی پسته، ميوه پسته در رديف ميوه‌های شفت طبقه‌بندی می‌شود ميوه‌های شفت متشكل از سه قسمت : لايه برون خارجی، لايه ميان گوشتی و لايه درون‌بر سخت هستند كه درون‌بر، هسته را می‌پوشانند.

از نظر گیاهشناسی پسته درخت پسته دو پايه است، يعنی برای توليد ميوه به وجود هر دو پايه نر و ماده نياز می‌باشد و تشخيص درخت نر و ماده از يكديگر به جز از روی گل آن‌ها (آن هم در فصل بهار و به هنگام گل دادن ) ميسر نيست.

پسته‌ از ميوه‌هايی است‌ كه‌ يك‌ سال‌ بارور و سال‌ بعد كم‌بارتر است‌.

در میان خصوصیات گیاهشناسی پسته می‌توان به گل پسته اشاره کرد. گل‌ها فاقد گلبرگ و غده‌های شهد ‍ساز بوده، بنابراين زنبور عسل را به خود جلب نمی‌کند و گرده گل توسط باد پراكنده می‌شوند.

سمت چپ گل آذین نر، سمت راست گل آذین ماده

یکی دیگر از خصوصیات گیاهشناسی پسته که می‌توان به آن اشاره کرد ریشه پسته است. ريشه‌زائی درخت پسته به ‍صورت محوری و عمودی است و تا عمق بيش از دو متر داخل خاك فرو می‌رود.

سيستم ريشه ‍زائی عمقی درخت را قادر می‌سازد تا به اعماق خاك نفوذ كرده و از آب و مواد موجود در آن به خوبی تغذيه نمايد و از اين رو درختان پسته قابليت سازش با دوره‍‌های طولانی خشكسالی را دارند.

قدرت توليد ريشه فرعی در درخت پسته خيلی ضعيف است و هرگاه انتهای ريشه اصلی قطع شود، درخت خشك شده و از بين می‌رود.

مرحله نونهالی درخت پسته طولانی است. تا قبل از پنج سالگی، درختان ميوه كمی توليد می‌كنند و از 10 تا 12 سالگی باردهی كامل و اقتصادی درخت آغاز می‌شود.

درخت پسته عادت به رشد عمودی دارد، به نحوی كه رشد سريع جوانه انتهائی از رشد جوانه‌های جانبی در درختان مسن تر جلوگيری مي‍‌كند. اين ويژگي‍‌ها بر نحوه تربيت نهال‌های جوان، هرس درختان بالغ و جوان‍سازی درختان مسن تاثير زيادی دارد.

ارقام پسته

ارقام زودگل: کله قوچی، ممتاز، سفید پسته نوق

کله قوچی

گلدهی: شروع گلدهی 10 فروردین، مرحله تمام گل 16 فروردین، طول دوره گلدهی 13 روز

میوه‌دهی: شروع رشد جنین 1 مرداد، رسیدن میوه 15 شهریور (متوسط رس)

ارقام متوسط گل: احمد آقایی، اوحدی ، بادامی زرند

احمدآقایی

گلدهی: شروه گلدهی 10 فروردین، تمام گل 16 فروردین، طول دوره گلدهی 13 روز

میوه‌دهی: شروع رشد سریع جنین 5 تیرماه، زمان رسیدن میوه ها 10 شهریور

اوحدی

گلدهی: شروع گلدهی 13 فروردین، پایان گلدهی 20 فروردین، طول دوره گلدهی 11 روز

میوه‌دهی: شروع رشد سریع جنین 25 خرداد، رسیدن میوه ها 12 شهریور

بادامی زرند

گلدهی: شروع گلدهی 19 فروردین، تمام گل 26 فروردین، طول دوره گلدهی 9 روز

میوه‌دهی: شروع رشد سریع جنین 20 خرداد، رسیدن میوه‌ها 10 شهریور

 

ارقام دیر گل: اکبری، شاه پسند، خنجری دامغان

اکبری

گلدهی: شروع گلدهی 21 فروردین ماه، پایان گلدهی 26 فروردین ماه، طول دوره گلدهی 11 روز

میوه‌دهی: شروع رشد سریع جنین 10 تیرماه، رسیدن میوه ها 31 شهریور

خنجری دامغان

گلدهی: شروع گلدهی 21 فروردین ماه، تمام گل 27 فروردین ماه، طل دوره گلدهی 9 روز

میوه‌دهی: شروع رشد سریع جنین 10 خرداد، رسیدن میوه ها 1 مرداد

پسته را در چه مناطقی می‌توان کاشت؟

شرایط آب و هوایی مورد نیاز کشت و کار پسته

تابستان‌های گرم و طولانی و زمستان‌های سرد و طولانی جهت کشت و کار پسته توصیه می‌شود. دمای 45 درجه سانتی گراد در تابستان و سرمای منفی 20 در زمستان را به خوبی تحمل می‌کند.

 پسته نسبت به سرمای دیررس بهاره حساس است. همچنین گرمای زودرس بهاره نیز موجب از بین رفتن گل‌ها و میوه ها در ابتدای فصل و گرمای بیش از حد در زمان مغز بستن و رشد میوه، باعث سقط جنین و افزایش درصد پوکی میوه می‌شوند.

وجود بادهای ملایم با سرعت حدود 10 کیلومتر بر ساعت در زمان گلدهی الزامی است، ولی بادهای گرم و خشک طوفانی و همراه با گرد و خاک مشکل ساز می‌باشد.

بارندگی

مکان مناسب کشت پسته باید در جایی در نظر گرفته شود که از حدود یک ماه قبل از فصل برداشت و در طی زمان برداشت بارندگی نداشته باشد تا محیط مساعد رشد عوامل قارچی در آن ایجاد نشود.

رطوبت نسبی محیط

از احداث باغ پسته در مناطقی که رطوبت نسبی بالای 70 درصد می‌باشد، باید اجتناب نمود. برای داشتن حداکثر محصول، میزان رطوبت نسبی در تابستان باید کمتر از 35 درصد باشد.

وجود تابستان‌های گرم و خشک و طولانی و زمستان‌های سرد و معتدل از جمله عوامل محیطی مناسب جهت کاشت پسته می‌باشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *